Historiska

Här sitter vi utanför historiska museet. Vi sitter på trappan utanför entrén. 

Här ser vi renhorn. Renen var ju det första djuret som kom till Sverige. Forskarna tror att människorna följde efter renarna som vandrade till Sverige.

 

Här går vi in i forntiden. Varenda kliv vi tog gick vi några hundra sten tillbaka i tiden. Vi pratade också om en människa som ni kan se skelettet av på bilden. Dom på historiska tror att det var en vuxen kvinna. På bilden nedanför så ser ni skelettet. Under jägarstenåldern var det vanligt att man begravdes ensam och sittandes.

På bondestenåldern började man med familjegravar.

Här ser vi en man och ett barn som man har hittat i begravningen. Barnet har röd jord över sig. Dom tror att barnet på något sätt var ett speciellt barn. Barnet fick många fina saker med sig i graven men mannen fick ingenting med sig i graven. Dom på historiska tror att mannen brydde sig mycket om barnet fast man tror att han inte var barnets pappa. 

Nu är vi i tidsperioden Bronsåldern. På bilderna ser vi brons. Vi ser yxor och brons prydnader och andra saker,allt är inte gjort av brons. 

Det här är hällristningar. På forntiden så bankade man på stenar med en sten. Man bankade ritningar på den stora stenen. Dom gjorde det för att be till gudarna. 

Nu är vi i Järnåldern. Vi är hemma hos en rik familj på järnåldern. Dom som sitter där är familjen och så sitter gästerna på sidorna längst väggarna.

 

 

Det var roligt att lära sig mer om forntiden. Jag skulle vilka åka dit igen. Det var roligt.

 

/Amanda

 

 

 

En reaktion på “Historiska

  1. Vilken härlig utflykt! Tack för delning av fina bilder! Mysig klassbild på trappan👍
    Trevlig helg alla🌟

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *